Blog WhatsApp

Orang di seluruh dunia menggunakan WhatsApp untuk berhubung dengan perniagaan kecil yang penting untuk mereka - dari syarikat pakaian dalam talian di India ke stor bahagian auto di Brazil. Akan tetapi, WhatsApp telah dibina untuk orang, dan kami ingin meningkatkan pengalaman perniagaan. Sebagai contoh, dengan memudahkan bagi perniagaan untuk membalas kepada pelanggan, mengasingkan pelanggan dan mesej-mesej peribadi, dan mencipta kewujudan rasmi.

Maka, pada hari ini, kami melancarkan WhatsApp Business - aplikasi Android yang percuma untuk dimuat turun bagi perniagaan kecil. Aplikasi baru kami akan mempermudahkan untuk syarikat-syarikat berhubung dengan pelanggan dan menjadikannya lebih senang bagi 1.3 bilion pengguna kami untuk bersembang dengan perniagaan yang penting untuk mereka. Berikut caranya:

  • Profil Perniagaan: Membantu pelanggan anda mencari maklumat penting seperti deskripsi perniagaan, emel atau alamat stor dan laman web.
  • Alat-alat Pemesejan: Menjimatkan masa dengan alat-alat pemesejan pintar - balas cepat yang menyediakan balasan cepat untuk pertanyaan yang kerap ditanya, mesej salam yang memperkenalkan pelanggan kepada perniagaan anda, dan mesej berada di luar yang memberitahu pelanggan anda bahawa anda sibuk.
  • Statistik Pemesejan: Semak metrik mudah seperti jumlah mesej yang dibaca untuk menganalisis keberkesanannya.
  • WhatsApp Web: Hantar dan terima mesej dengan WhatsApp Business pada desktop anda.
  • Jenis Akaun: Orang akan mengetahui apabila mereka berkomunikasi dengan sebuah perniagaan kerana anda akan disenaraikan sebagai Akaun Perniagaan. Seiring berjalannya waktu, beberapa perniagaan akan mempunyai Akaun Diluluskan setelah diluluskan bahawa nombor telefon akaun tersebut sepadan dengan nombor telefon perniagaan.

Orang boleh terus menggunakan WhatsApp seperti biasa - tidak perlu untuk memuat turun apa-apa yang baru. Orang akan terus mempunyai kawalan sepenuhnya atas mesej-mesej yang mereka terima, dengan keupayaan untuk menyekat sebarang nombor, termasuk perniagaan, dan juga melaporkannya sebagai spam.

Lebih daripada 80% perniagaan kecil di India dan Brazil mengatakan bahawa WhatsApp membantu mereka berdua untuk berkomunikasi dengan pelanggan dan mengembangkan perniagaan mereka hari ini (Sumber: kajian Morning Consult). WhatsApp Business akan memudahkan bagi orang untuk berhubung dengan perniagaan dan sebaliknya, dalam cara yang cepat dan senang.

WhatsApp Business tersedia hari ini dan percuma untuk dimuat turun pada Google Play di Indonesia, Itali, Mexico, U.K. dan Amerika Syarikat. Aplikasi ini akan dilancarkan kepada negara-negara lain dalam minggu-minggu yang akan datang.