Blog WhatsApp

Se întâmpla acum opt ani, în februarie 2009, când am început să scriem primele rânduri de coduri pentru ce ulterior avea să devină WhatsApp. Ideea originală în spatele acestui proiect a fost să construim o aplicație care le permite prietenilor și altor contacte să fie în contact tot timpul. Acest lucru se întâmpla cu luni înainte de a adăuga ideea de mesagerie. Prima versiune a aplicației noastre arăta așa:

Chiar și după ce am adăugat conceptul de mesagerie în vara anului 2009, am continuat să menținem ideea de "text" pentru opțiunea de stare oferită în WhatsApp. În fiecare an, eu și cu Brian veneam cu tot felul de idei de proiecte la care să lucrăm, întotdeauna am discutat despre ideea de a extinde această opțiune de stare.

Suntem foarte încântați să anunțăm că în același moment în care WhatsApp sărbătorește a opta aniversare pe data de 24 februarie a acestui an, am decis să reinventăm funcția de stare. Începând de astăzi, actualizăm funcția de stare, funcție care vă va permite, de acum înainte, să trimiteți poze și fișiere video către prieteni și familie într-un mod foarte simplu și securizat. Da, așa este, chiar și mesajele de stare sunt criptate integral.

La fel ca și acum opt ani când am început să lucrăm la WhatsApp, această funcție de stare îmbunătățită le va permite prietenilor care folosesc WhatsApp să fie conectați într-un mod plăcut și simplu. Noi toți cei din echipa WhatsApp, sperăm să vă facă plăcere să utilizați această nouă funcție!

Jan Koum

Scopul nostru la WhatsApp a fost întotdeauna de a ajuta cât mai multe persoane să păstreze legătura cu prietenii, familia și cei dragi. Aceasta înseamnă conceperea unui produs simplu, ușor de utilizat și accesibil indiferent unde vă aflați. Am început cu mesaje și conversații de grup. Apoi am adăugat apelurile vocale. Am realizat toate acestea într-un mod care funcționează pe mii de combinații între dispozitive și platforme peste tot în lume.

Astăzi, suntem încântați să anunțăm următorul pas în eforturile noastre de a conecta oamenii - apelurile video WhatsApp. În zilele ce urmează, cei peste un miliard de utilizatori vor putea efectua apeluri video pe dispozitivele Android, iPhone sau Windows Phone.

Introducem această funcție pentru că știm că, uneori, vocea și textul pur și simplu nu sunt suficiente. Nimic nu poate substitui experiența și emoțiile unei persoane atunci când își urmărește nepotul facând primii pași sau își vede fiica care studiază în străinătate. Dorim să facem această funcție disponibilă pentru toată lumea, nu numai pentru cei care își pot permite cele mai scumpe telefoane noi sau trăiesc în țări cu cele mai bune rețele celulare.

De-a lungul anilor, am primit multe solicitări din partea utilizatorilor noștri pentru a include apelurile video și suntem încântați de a oferi în cele din urmă această opțiune lumii. Vă mulțumim că utilizați WhatsApp și promitem să lucrăm din greu în fiecare zi pentru a îmbunătăți acest serviciu.

Today we’re introducing new ways to customize and enhance the photos and videos you share with friends and family around the world. With WhatsApp's new camera features, you can now write or draw on photos and videos, as well as add emoji to express yourself.

When you capture a new photo or video or share one that's already on your phone, you'll automatically see the new editing tools. Whether you’re drawing a big red heart to show how much you miss someone or adding your favorite emoji - sometimes a picture really is worth a thousand words. Try adding text too, and change the color and font style.

The WhatsApp camera feature now supports the front-facing flash so you can take the perfect selfie. In low light and at night, this will brighten up your screen and improve the quality of your photo. We've also added a convenient zooming feature for recording videos - just slide your finger up and down to zoom in and out. And to quickly switch between front and rear facing cameras, double tap on the screen.

These new camera features will be rolling out on Android phones starting today and on iPhone soon. We hope you enjoy these new features when you share your next photo or video.

Astăzi, am actualizat condițiile și politica de confidențialitate WhatsApp pentru prima oară în patru ani, ca parte a planurilor noastre de a testa posibile căi prin care utilizatorii să poată comunica cu companiile în lunile ce urmează. De asemenea, documentele actualizate reflectă faptul că ne-am alăturat la Facebook și am introdus funcții și opțiuni noi, precum criptarea integrală, Apeluri WhatsApp și instrumente de mesagerie precum WhatsApp pentru web și desktop. Puteți citi documentele în întregime aici. Vom notifica toți utilizatorii care au cele mai recente versiuni admise ale aplicației. Vi se va solicita să apăsați pe Acceptați pentru a accepta condițiile actualizate.

Oamenii utilizează aplicația noastră pentru a ține legătura cu prietenii și persoanele dragi și acest lucru nu se schimbă. Însă, după cum am anunțat mai devreme, dorim să explorăm căile de comunicare dintre dvs. și companiile care sunt importante pentru dvs., oferindu-vă în același timp o experiență lipsită de bannere publicitare de la terțe părți și spam. Fie că sunt notificări de la bancă despre o posibilă tranzacție frauduloasă sau de la compania aeriană depre un zbor amânat, mulți dintre noi primim aceste notificări din alte surse, cum ar fi mesaje text sau apeluri telefonice. Dorim să testăm aceste opțiuni în următoarele câteva luni, dar mai întâi trebuie să actualizăm condițiile și politica de confidențialitate pentru a putea face acest lucru.

De asemenea, actualizăm aceste documente pentru a evidenția faptul că am introdus criptarea integrală. Atunci când dvs. și persoanele cu care comunicați utilizați cea mai recentă versiune a aplicației WhatsApp, mesajele sunt criptate în mod implicit, ceea ce înseamnă că numai persoanele implicate în conversație le pot citi. Chiar și în timpul colaborării mai intense cu Facebook în lunile ce urmează, mesajele dvs. criptate vor continua să fie confidențiale și nimeni altcineva nu le va putea citi. Nici WhatsApp, nici Facebook și nici altcineva. Nu vom posta sau distribui numărul dvs. WhatsApp cu alte persoane, inclusiv pe Facebook și nici nu vom vinde, partaja sau oferi numărul dvs. agențiilor de publicitate.

Colaborarea ulterioară cu Facebook, ne va permite să monitorizăm cât de des sunt utilizate serviciile noastre și să luptăm mai eficient împotriva spamului în WhatsApp. Prin conectarea numărului dvs. de telefon cu sistemele Facebook, puteți primi sugestii de prietenii mai exacte de la Facebook și puteți vedea reclame mai relevante dacă aveți un cont cu ei. De exemplu, este posibil să vedeți un anunț de la compania care vă interesează și nu de la o companie de care nu ați mai auzit. Puteți afla mai multe, inclusiv cum să controlați utilizarea informațiilor dvs. aici.

Convingerea noastră în valoarea comunicării private este neschimbată și rămânem devotați în oferirea celei mai rapide, simple și de încredere experiențe în WhatsApp. Ca întotdeauna, așteptăm sugestiile dvs. și vă mulțumim pentru că utilizați WhatsApp.

Pentru mai mult de un an, opțiunea apeluri WhatsApp este utilizată pentru a comunica cu prietenii și familia din întreaga lume. Aceasta este o modalitate excelentă de a ține legătura cu alții, în special atunci când doriți să contactați persoanele aflate în alte țări sau atunci când mesajele nu mai sunt suficiente. Astăzi, mai mult de 100 de milioane de apeluri vocale sunt efectuate zilnic în WhatsApp, ceea ce reprezintă peste 1100 de apeluri pe secundă! Suntem recunoscători faptului că tot mai multe persoane consideră această opțiune utilă și ne angajăm să o îmbunătățim și mai mult în lunile ce urmează.

Astăzi introducem o aplicație pentru desktop care vă oferă o nouă posibilitate de a rămâne în contact, oriunde v-ați afla și în orice moment - fie că veți utiliza telefonul, computerul personal sau pe cel de la muncă. Precum WhatsApp Web, aplicația noastră pentru desktop este doar o extensie a aplicației care rulează pe telefonul dumneavoastră: aplicația reflectă toate conversațiile și mesajele pe care le primiți pe mobil.

Noua aplicație pentru desktop este disponibilă pe Windows 8+ și Mac OS 10.9+ și este sincronizată cu contul dvs. WhatsApp care rulează pe telefonul mobil. Din moment ce aplicația rulează într-un mod nativ pe desktop, veți beneficia de notificări care sunt afișate în mod natural pe desktop, scurtături de tastatură mai eficiente, precum și alte opțiuni.

Pentru a descărca aplicația, accesați https://www.whatsapp.com/download utilizând browser-ul desktop-ului dvs. Apoi, deschideți aplicația și scanați codul QR utilizând aplicația WhatsApp de pe telefonul dvs. (căutați opțiunea WhatsApp Web din Setări).

Precum WhatsApp Web, noua aplicație pentru desktop, vă permite să trimiteți mesaje către prieteni și familie, în timp ce telefonul dvs. stă în buzunar.

WhatsApp întotdeauna a făcut o prioritate din a securiza infromațiile și comunicarea furnizate prin intermediul aplicației. Astăzi, suntem mândri să anunțăm că am finalizat o dezvoltare tehnologică care face WhatsApp un leader în protejarea informațiilor dvs. prin criptarea integrală a acestora. De acum înainte, în momentul în care atât dvs. cât și persoanele cu care discutați au ultima versiune de WhatsApp instalată, fiecare mesaj, apel, poză, fișiere media, și mesaje vocale pe care le trimiteți, precum și conversațiile în grup, sunt implicit criptate integral.

Această idee este simplă: în momentul în care trimiteți un mesaj, singurele persoane care le pot citi sunt fie destinatarul (din conversația individuală) sau persoanele din grupul respectiv. Nimeni nu va putea accesa mesajul. Niciun infractor cibernetic. Niciun hacker. Niciun regim opresiv. Nici măcar noi. Criptarea integrală ajută la construirea unui proces privat de comunicare prin intermediul WhatsApp - la fel cum sunt conversațiile care sunt purtate față în față.

În cazul în care sunteți interesați să aflați mai multe informații despre funcționarea procesului de criptate integrală, puteți citi aici. Dar tot ce trebuie să știți este că mesajele criptate integral pot fi cititte doar de către persoanele cărora le trimiteți. Iar dacă utilizați ultima versiune WhatsApp, nu va fi necesar să întreprindeți nicio acțiune pentru a cripta mesajele: criptarea integrală este activă tot timpul și se face implicit.

Trăim într-o lume în care o foarte marte parte din informația noastră este digitalizată, mai mult decât oricând. În fiecare zi putem vedea știri cum anumite informații au fost accesate de alte părți sa chiar au fost compromise. Dacă nu se ia nicio atitudine, o foarte mare parte din informația digitalizată a oamenilor poate fi vulnerabilă la tot de felul de atacuri în viitor. Din fericire, criptarea integrală ne protejează de aceste vulnerabilități..

Criptarea este unul dintre cele mai importante instrumente pe care guvernele, companiille și indivizii le dețin pentru a promova un mediu sigur și securizat în noua eră digitală. Recent, s-a discutat foarte mult despre procesul de criptare și munca depusă de autoritățile de aplicare a legii. Cu toate că suntem conștienți de munca foarte importantă practicată de aceste autorități și de efortul de a păstra oamenii în siguranță, eforturile depuse pentru a reduce importanța procesului de criptare expun la risc informațiile oamenilor, care pot fi abuzați de infractori cibernetici, hackeri și state represive.

În timp ce WhatsApp este una dintre puținele platforme de comunicare unde s-a putut construi procesul de criptare integrală, care este implicit și securizează toate informațiile, ne-ar plăcea să observăm, în final, ca acest proces să reprezinte viitorul comunicărilor personale.

Dorința de a proteja comunicările private ale oamenilor este una dintre convingerile cele mai de bază pe care le avem la WhatsApp, iar pentru mine, acest lucru este personal. Am crescut în URSS pe perioada comunismului iar faptul că oamenii nu puteau vorbi deschis și liber, constituie unul dintre motivele pentru care familia mea s-a mutat în Statele Unite.

Astăzi, mai mult de un miliard de oameni utilizează WhatsApp pentru a păstra legătura cu prietenii, familia oriunde s-ar afla aceștia. Iar acum, fiecare dintre aceste persoane poate vorbi lber și deschis prin intermediul WhatsApp.

La începutul acestei săptămâni WhatsApp a împlinit șapte ani. Am trăit o experiență minunată, iar în lunile ce urmează vom oferi o importanță și mai mare configurărilor de securitate, precum și opțiunilor de a ține legătura cu persoanele dragi.

Aniversările pot reprezenta și oportunități de retrospectivă. În momentul în care am început WhatsApp în 2009, utilizarea platformelor de telefonie mobilă arăta foarte diferit față de momentul actual. App Store era pe piață doar de câteva luni. Aproape 70 la sută dintre sistemele de operare folosite la momentul respectiv erau oferite de BlackBerry și Nokia. Sistemele de operare oferite de Google, Apple și Microsoft – care astăzi reprezintă 99.5 la sută din vânzări – constituiau mai puțin de 25 la sută din vânzări la momentul respectiv.

Pe măsură ce înaintăm și privim la următorii șapte ani, dorim să ne concentrăm efortul și atenția asupra platformelor pe care majoritatea utilizatorilor le utilizează. Așadar, de la sfărșitul anului 2016, nu vom mai oferi asistență pentru WhatsApp Messenger pe următoarele platforme:

  • BlackBerry OS și BlackBerry 10
  • Nokia S40
  • Nokia Symbian S60
  • Android 2.1 și Android 2.2
  • Windows Phone 7
  • iPhone 3GS/iOS 6

Cu toate că aceste telefoane au constituit o parte foarte importantă din experiența noastră, ele nu mai oferă capacitățile necesare pentru a putea extinde opțiunile aplicației noastre pe viitor.

Am avut de luat o decizie grea, dar în același timp corectă în scopul oferirii utilizatorilor modalități optime de a păstra legătura cu prietenii, familia și persoanele dragi prin intermediul WhatsApp. În cazul în care utilizați unul dintre dispozitivele menționate mai sus, vă recomandăm să actualizați la o versiune mai nouă de Android, iPhone sau Windows Phone înainte de sfârșitul anului 2016 pentru a putea continua să folosiți WhatsApp.

ACTUALIZARE: WhatsApp extinde perioada în care vom oferi asistență pentru BlackBerry OS, BlackBerry 10, Nokia S40 și Nokia Symbian S60 până pe data de 30 iunie 2017.

De astăzi, un miliard de oameni utilizează WhatsApp.

Asta înseamnă că în fiecare lună, o persoană din șapte de pe această planetă utilizează WhatsApp pentru a rămâne în contact cu cei iubiți, prieteni și familie.

Suntem foarte mândri de acest pas și suntem profund recunoscători de modalitatea în care voi toți ați reușit să introduceți WhatsApp în viața voastră. Fie că au fost informații foarte imporotante care au fost trimise precum dezastre naturale, urgențe medicale, ieșirea la o întâlnire, dezvoltarea unei mici afaceri, cumpărarea unui inel de logodnă sau speranța unei vieți mai bune - noi suntem onorați să fim o mică parte din viața fiecărui om pentru a îi ajuta în construirea unei vieți mai bune în fiecare zi.

Și totuși, prin tot progresul pe care l-am făcut până acum împreună în cei șapte ani, misiunea noastră nu s-a schimbat deloc. WhatsApp a început ca o idee simplă: o modalitate prin care fiecare individ să poată să rămână în contact cu familia și prietenii, oriunde s-ar afla aceștia în lume, fără a fi necesar implicarea de costuri sau alte păcăleli.

Chiar dacă sărbătorim această realizare, dorim să vă asigurăm că scopul nostru rămâne neclintit. În fiecare zi, echipa noastră continuă să îmbunătățească viteza, încrederea și simplicitatea produsului WhatsApp.

Suntem încântați să vedem cât de departe am ajuns. Dar acum, din nou la muncă - deoarece încă mai avem de conectat 6 miliarde de oameni la WhatsApp și o groază de muncă până la realizarea acestui scop.

Aproape un miliard de oameni din întreaga lume se bazează pe WhatsApp pentru a putea rămâne în contact cu prietenii și familia. Exemple precum, un proaspăt tatic din Indonezia care doresște să trimită poze familiei, o studentă din Spania care este curiosă de ce mai fac prietenii de acasă, până la un doctor din Brazilia care dorește să mențină legătura cu pacienții acestuia, toți acești oameni se bazează pe aplicația WhatsApp ca să fie un produs rapid, simplu și de încredere.

Astfel, suntem încântați să anunțăm că WhatsApp nu va mai percepe nicio plată pentru abonamentul aplicației. Pentru o perioadă îndelungată de timp, am cerut anumitor persoane o taxă pentru utilizarea aplicației după primul an de probă. Pe măsură ce am crescut. am descoperit că această metodă nu a funcționat foarte bine. Mulți utilizatori de WhatsApp nu dețin un card de credit sau de debit și s-au temut că ar putea să nu poată să mențină legătura cu prietenii și familia. Așadar, în următoarele săptămâni vom elimina tarifele din diferitele versiuni ale aplicației și WhatsApp nu va mai percepe nicio taxă pentru utilizarea serviciului.

În mod natural, oamenii se pot întreba cum va continua să funcționeze aplicația WhatsApp fără taxa de abonament și dacă anunțul de astăzi înseamnă că vom introduce reclame de la terțe persoane. Răspunsul este nu. Începând cu acest an, vom începe testarea anumitor metode care vă vor permite să utilizați aplicația WhatsApp pentru a putea discuta cu anumite companii cu care doriți să fiți în contact. Acest lucru ar putea însemna că veți putea comunica cu banca dvs. privind tranzacțiile pe care tocmai le-ați efectuat, sau cu o companie aeriană care vă poate informa despre întârzierea unui anumit zbor. Astăzi, acest gen de mesaje le primim din alte părți - fie prin intermediul unui simplu SMS sau a unui apel - astfel că ne-am gândit să testăm aceste metode pentru a facilita această experiență pe WhatsApp și reușind, în același timp, să nu compromitem filozia noastră de a oferi un serviciu fără reclame.

Sperăm să vă bucurați de toate noutățile care vor fi introduse pe WhastApp și așteptăm comentariile dvs.