WhatsApp Blog

Miután a Facebook-kal történő együttműködésünk bejelentésre került, szerényen figyeljük, hogy az eset milyen óriási figyelmet kapott. Mi továbbra is nagy lelkesedéssel arra összpontosítunk, hogy minél több embernek megadjuk a lehetőséget arra, hogy kapcsolatot tudjanak tartani a barátaikkal, szeretteikkel, a világ bármely részén is éljenek.

Sajnos több valótlan és hanyag információ is szárnyra kapott, hogy ez a jövőbeni együttműködés milyen hatással lesz a WhatsApp felhasználók adataira és az adatvédelemre.

Szeretném tisztázni ezeket a félreértéseket.

A fent említetteken kívül szeretném tisztázni, hogy mennyire fontosnak tartom a magánjellegű kommunikáció alapelveit. Ez számomra egy nagyon személyes kérdés. Ukrajnában születtem és az 1980as években nőttem ott fel az USSR alatt. Az egyik legmeghatározóbb élményem abból az időből egy mondat, amit rendszeresen hallottam édesanyámtól, amikor a telefonon beszélt: “Ez nem telefontéma; majd elmondom személyesen.” Ez az egyik oka annak, hogy az Egyesült Államokba költöztünk, amikor tinédzser voltam, hogy nem beszélhettünk szabadon, folyamatosan attól kellett félnünk, hogy a KGB lehallgat minket.

Az adatvédelmed tiszteletben tartása bele van kódolva DNA-nkba, és e köré a cél köré építettük fel a WhatsApp-ot hogy a lehető legkevesebb információt tudjuk rólad: Nem kell megadnod a nevedet, és nem kérjük el az email címedet. Nem tudjuk, hogy mikor van a születésnapod. Nem tudjuk, hogy hol laksz. Nem tudjuk, hogy hol dolgozol. Nem tudjuk, hogy miket likolsz, hogy mikre keresel rá az interneten, sem a GPS koordinátáidat nem gyűjtjük be. Ezen adatok egyikét sem gyűjti be illetve tárolja a WhatsApp, és nem is tervezzük.

Amennyiben a Facebook-kal való együttműködésünk az értékeink feladásával járt volna, nem tettük volna meg. Ellenben egy olyan együttműködést alakítunk ki, amely lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is függetlenül, önállóan működjünk. Az alapvető értékeink és meggyőződéseink nem változnak. Az alapelveink nem változnak. Minden, ami a WhatsApp-ot a vezető személyes üzenetküldővé tette változatlan marad. Az ennek ellenkezőjéről szóló találgatások nem csak alaptalonok és megalapozatlanok, hanem abszolút felelőtlenek. Azt a hatást váltja ki az emberekből, hogy megfélelmlítve azt gondolják, hogy hirtelen elkezdünk majd mindenféle új adatot begyújteni. Ez nem igaz, és nagyon fontos számunkra, hogy ezt te is tudd.

Félreértés ne essék: A Facebook-kal való együttműködésünk nem veszélyezteti azt a jövőképünket, aminek segítségével már idáig eljutottunk. Továbbra is arra összpontosítunk, hogy beváltsuk az ígéreteinket és a WhatsApp messzire, széleskörben eljusson mindenkihez, és az embereknek megadasson az a szabadság, hogy félelem nélkül beszélhessenek bármiről a világ bármely részén.