WhatsApp-blog

Sinds onze aankondiging over de aankomende samenwerking met Facebook voelen we ons vereerd over de hoeveelheid aandacht die dit heeft gekregen. Als bedrijf zijn we erop gebrand om mensen de mogelijkheid te bieden om in contact te blijven met vrienden en geliefden, onafhankelijk van wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

Helaas circuleert er ook onjuiste informatie rond over wat onze toekomstige samenwerking betekent voor de data en privacy van onze gebruikers.

Ik wil dit graag rechtzetten.

Boven alles wil ik je graag duidelijk maken hoe belangrijk het principe van privé communicatie is. Dit ligt mij nauw aan het hart. Ik ben geboren in de Oekraïne en ik ben in de jaren 80 opgegroeid in de USSR. Eén van de sterkste herinneringen die ik uit die tijd heb, is mijn moeder die over de telefoon zegt: "Dit is geen privé telefoongesprek. Ik zal het je in persoon vertellen." Het feit dat je niet vrij kon communiceren zonder de angst dat je gesprek werd afgeluisterd door de KGB heeft er mede voor gezorgd dat ik als tiener naar de Verenigde Staten verhuisde.

Het respect voor privacy zit in ons DNA. Wij bouwen WhatsApp zo dat we zo min mogelijk van je hoeven te weten. Je hoeft geen naam op te geven en we vragen je ook niet om je e-mailadres. We weten je geboortedatum niet. We weten je thuisadres niet. We weten niet waar je werkt. We weten ook niet wat je leuk vindt, wat je zoekt op het internet en we slaan ook niet je GPS locatie op. Geen van deze informatie is ooit door ons opgeslagen en we hebben ook geen plannen om dit te wijzigen.

Wanneer de samenwerking met Facebook had betekend dat we onze waarden zouden moeten wijzigen, dan waren we de samenwerking niet aangegaan. In plaats daarvan vormen wij een samenwerking waarin wij als zelfstandig en onafhankelijk bedrijf blijven opereren. Onze normen en waarden zullen niet veranderen. Onze uitgangspunten zullen niet veranderen. Alles wat ertoe heeft geleid dat WhatsApp marktleider is in de persoonlijke berichten-dienstverlening zal intact blijven. Speculaties die hier tegenin gaan, zijn niet alleen ongefundeerd en ongegrond, maar ook onverantwoord. Het maakt mensen bang en zorgt ervoor dat ze gaan denken dat wij opeens allerlei andere soorten data verzamelen. Dat is gewoonweg niet waar en het is voor ons belangrijk dat jij dat weet.

Vergis je niet: Onze toekomstige samenwerking met Facebook zal onze visie die ons hier heeft gebracht niet wijzigen. Onze focus blijft op het leveren van WhatsApp overal ter wereld, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om zonder angst vrijuit te spreken.