Blog WhatsApp

Din momentul în care am anunțat parteneriatul nostru cu Facebook, am fost de-a dreptul impresionați de cât de multă atenție a fost oferită acestui anunț. Ca și companie, ne concentrăm în continuare, asupra efortului depus pentru a oferi cât mai multor persoane posibilitatea de a se conecta prin intermediul WhatsApp.

Din nefericie, au fost vehiculate foarte multe zvonuri și multă informație greșită, care a dus la o confuzie privind semnificanța acestui parteneriat, precum și implicațiile reflectate asupra datelor de confidențialitate ale utilizatorilor noștri.

Dorim să lămurim această situație.

Mai presus de tot, doresc să mă asigur că utilizatorii noștri sunt conștienți de importanța și valoarea acordată principiului de comunicare personală. Pentru mine, acest lucru este personal. M-am născut în Ucraina, și am crescut în vechiul URSS în perioada anilor 1980. Una dintre cele mai pregnante amintiri din acea perioadă, este reprezentată de o propoziție care era rostită de mama mea, de fiecare dată când vorbea la telefon: “Acest lucru nu se poate spune la telefon, îți voi explica când ne vom întâlni personal.” Faptul că nu ne puteam exprima liber din cauza fricii că toate convorbirile noastre puteau să fie ascultate de către KGB, reprezintă unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a ne muta în SUA în perioada adolescenței mele.

Dreptul la intimitate este înrădăcinat în ADN-ul fiecăruia dintre noi, și am construit WhatsApp în jurul ideii de a ști cât mai puține informații despre tine ca și utilizator: Nu este necesar să ne oferi numele tău și nici nu cerem adresa ta de e-mail. Nu cunoaștem adresa de domiciliu. Nu știm unde lucrezi. Nu cunoaștem pasiunile tale, sau subiectele care te interesează în mod direct și nu salvăm locația GPS-ului tău. Niciuna dintre aceste informații nu a fost niciodată strânsă sau salvată de WhatsApp, și nici nu vom face acest lucru pe viitor.

Dacă un parteneriat cu Facebook ar fi însemnat că ar fi trebuit să ne schimbăm valorile, nu am fi mers mai departe. În schimb, încercăm să construim un parteneriat care să ne ofere posibilitatea de a continua să lucrăm independent și în mod autonom. Ideile și valorile noastre fundamentale, nu se vor schimba. Toate lucrurile care au făcut ca WhatsApp să fie leader de piață, nu vor fi schimbate. Simplele speculații, nu sunt doar nefondate și lipsite de sens, sunt de-a dreptul acuzații iresponsabile. Se dorește a fi inoculată o teamă pentru utilizatorii noștri, care va alimenta ideea că vom începe să colectăm din ce în ce mai multă informație. Acest lucru nu este adevărat, și este foarte important pentru noi ca să știți acest lucru.

Vă rugăm să înțelegeți: parteneriatul nostru cu Facebook nu va compromite viziunea care ne-a condus în acest punct. Atenția noastră rămâne concentrată pe promisiunea de a răspândi WhatsApp pe cât mai multe continente și către cât mai multe persoane, pentru ca noi toți să putem să ne exprimăm liber și fără teamă.