WhatsAppin blogi

Over 1 billion people use WhatsApp every day to stay connected with their family and friends, and over time, more people are using the app to communicate with businesses they care about too. In fact, many connections are already taking place every day, whether it's someone placing an order with a local bakery or looking at new styles from a clothing store. But the way this happens now on WhatsApp is pretty rudimentary. We've heard stories of shopkeepers who use WhatsApp to stay in touch with hundreds of customers from a single smartphone, and from people who are unsure about whether or not a business on WhatsApp is authentic. In the coming months, we'll be testing new features that aim to solve some of these challenges, and make it easier for people to communicate with the businesses they want to reach on WhatsApp. Our approach is simple – we want to apply what we've learned helping people connect with each other to helping people connect with businesses that are important to them.

We know businesses have many different needs. For example, they want an official presence – a verified profile so people can identify a business from another person – and an easier way to respond to messages. We're building and testing new tools via a free WhatsApp Business app for small companies and an enterprise solution for bigger companies operating at a large scale with a global base of customers, like airlines, e-commerce sites, and banks. These businesses will be able to use our solutions to provide customers with useful notifications like flight times, delivery confirmations, and other updates.

Whether someone is communicating with a business around the corner or around the globe, people expect WhatsApp to be fast, reliable, and secure. We'll be listening carefully to feedback during our test phase and keeping people informed as we make these tools more widely available. It's important that we get this right and are thoughtful about the new experiences we'll provide for businesses and our users. For more information, please read this FAQ.

Just last year, we shared that one billion people around the world use WhatsApp every month. Today, we are excited and proud to share that one billion people around the world use WhatsApp every day to stay in touch with their family and friends.

Whether it’s sharing personalized photos and videos, connecting through video calling, or keeping friends updated throughout the day with Status, communicating on WhatsApp has never been easier or more personal. We are humbled that so many people are using these new features to connect with one another in their own special way.

As we celebrate this milestone, we’re committed more than ever to bringing you more useful features to enjoy, while delivering the reliability, simplicity, and security you expect with WhatsApp. Thank you for your continued support.

Vain kahdeksan vuotta sitten, helmikuussa 2009, aloitimme WhatsAppin ensimmäisten koodirivien kirjoittamisen. Projektin alkuperäinen idea oli rakentaa sovellus, jonka avulla voit kertoa ystävillesi ja muille tuttaville, mitä sinulle kuuluu. Viestien lähettämisen lisäsimme vasta myöhemmin. Sovelluksen ensimmäinen versio näytti tältä:

Vaikka viestien lähettäminen lisättiin kesällä 2009, halusimme silti pitää kiinni tila-toiminnosta. Joka vuosi kun suunnittelimme projekteja, keskustelimme juuri tämän alkuperäisen tila-toiminnon kehittämisestä.

Olemme innoissamme - WhatsAppin 8-v. syntymäpäivä 24. helmikuuta lähestyy ja tila-toiminto on täysin uudistettu. Alkaen tästä päivästä päivitys tila-toimintoon tulee käyttäjiemme saataville. Sen avulla voit jakaa kuvia ja videoita ystävillesi ja muille tuttaville WhatsAppissa helposti ja turvallisesti. Kyllä, myös tilapäivitykset salataan täysin.

Juuri kuten kahdeksan vuotta sitten, WhatsAppin alkuaikoina, tämän uuden ja parannellun tilatoiminnon avulla pidät ystäväsi ajan tasalla helposti ja hauskalla tavalla. Minä ja koko WhatsAppin henkilökunta toivomme, että pidät siitä!

Jan Koum

Tavoitteemme WhatsAppia kehittäessä on ollut auttaa mahdollisimman monia ihmisiä pitämään yhteyttä kavereihin, perheeseen ja muihin heille tärkeisiin ihmisiin. Tämä tarkoittaa yksinkertaisen ja helppokäyttöisen sovelluksen kehittämistä, jota voit käyttää paikasta riippumatta. Aloitimme kehittämällä viestien lähettämisen ja ryhmäkeskustelut. Sitten lisäsimme äänipuhelut. Teimme sen niin, että se toimii tuhansilla eri laitteiden ja käyttöjärjestelmien yhdistelmillä ympäri maailman.

Nyt olemme innoissamme, kun saamme julkaista seuraavan askeleen tavoitteessamme yhdistää ihmisiä - WhatsApp-videopuhelut. Tulevina päivinä WhatsAppin yli miljardi käyttäjää voivat soittaa videopuheluita Android-, iPhone- ja Windows Phone -laitteilla.

Kehitimme tämän toiminnon siksi, koska tiedämme, että aina ääni ja teksti eivät riitä. Mikäpä olisi parempaa kuin katsella lastenlasten ensimmäisiä askeleita tai ulkomailla opiskelevan tyttären kasvojen näkeminen. Haluamme, että nämä toiminnot ovat saatavilla kaikille - ei pelkästään niille, joilla on varaa hankkia kalliita puhelimia tai jotka asuvat maissa, joissa on parhaat matkapuhelinverkot.

Vuosien kuluessa monet käyttäjämme ovat toivoneet videopuheluita, ja vihdoin tarjoamme toiminnon kaikkien käyttöön. Kiitos, kun käytät WhatsAppia. Lupaamme, että työskentelemme kovasti joka päivä sovelluksen kehittämiseksi.

Tänään esittelemme uusia tapoja muokata ja parantaa kuvia ja videoita, joita jaat ystävillesi ja perheellesi ympäri maailman. WhatsAppin uusien kameratoimintojen avulla voit kirjoittaa tai piirtää kuviin ja videoihin sekä lisätä emojeita.

Kun otat kuvan tai videon tai jaat aiemman, näet uudet muokkaustyökalut automaattisesti. Joskus kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - piirrätpä sitten ison sydämen osoittaaksesi, kuinka paljon kaipaat jotakuta tai lisäät suosikkiemojisi. Mikset kokeilisi myös tekstin lisäämistä - muista myös värin ja fontin vaihtaminen.

Nyt voit ottaa täydellisiä selfieitä etusalaman avulla. Hämärässä ja yöaikaan näyttöäsi kirkastetaan kuvan oton ajaksi, jolloin kuvasta tulee parempi. Lisäsimme myös lähennystoiminnon videoihin - pyyhkäise sormella ylös ja alas lähentääksesi ja loitontaaksesi. Voit vaihtaa etu- ja takakameran välillä helposti napauttamalla näyttöä kahdesti.

Nämä uudet kameratoiminnot ovat saatavilla Android-puhelimissa tästä päivästä alkaen ja iPhonella pian. Toivottavasti pidät näistä toiminnoista, kun jaat seuraavan kuvan tai videon.

Tänään päivitämme WhatsAppin käyttöehtoja ja tietosuojakäytäntöä ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Tulevina kuukausina aiomme kokeilla tapoja, joiden avulla ihmiset voivat kommunikoida yritysten kanssa. Päivitetyissä asiakirjoissa huomioidaan myös se, että liityimme Facebookiin ja olemme viimeaikoina julkaisseet monia uusia toimintoja, kuten täyden salauksen, WhatsApp-puhelut ja viestintätyökaluja, kuten WhatsAppin verkko- ja työpöytäsovellukset. Voit lukea asiakirjat kokonaisuudessaan tästä. Kerromme muutoksista kaikille käyttäjille sovelluksen uusimmissa versioissa, ja pyydämme hyväksymään muutetut ehdot napauttamalla "Hyväksy".

Ihmiset käyttävät sovellustamme päivittäin ja pitävät yhteyttä ystäviin ja muihin läheisiin. Tähän emme koske. Mutta kuten jo aiemmin tänä vuonna tiedotimme, haluamme tutkia tapoja, joiden avulla voit pitää yhteyttä sinulle tärkeisiin yrityksiin - kuitenkin siten, ettei sinun tarvitse katsella kolmansien osapuolten bannerimainoksia ja roskapostia. Yhteydenpito voisi olla esimerkiksi sitä, että saat pankiltasi tiedon mahdollisesta luottokorttipetoksesta tai lentoyhtiöltä tiedon myöhästyneestä lennosta. Monet meistä saavat näitä tietoja muualta, tekstiviestien ja puhelujen avulla. Haluamme kokeilla näitä toimintoja tulevina kuukausina, mutta käyttöehtoja ja tietosuojakäytäntöä on ensin päivitettävä.

Päivitämme asiakirjat myös siksi, että haluamme kertoa selvästi täyden salauksen käyttöönotosta. Kun sinä ja ihmiset, joille lähetät viestejä, käytätte WhatsAppin uusinta versiota, viestisi salataan oletuksena, mikä tarkoittaa, että olette ainoita, jotka voitte lukea viestit. Vaikka teemme enemmän yhteistyötä Facebookin kanssa tulevina kuukausina, salatut viestit säilyvät yksityisinä ja kukaan muu ei voi lukea niitä. Ei WhatsApp, Facebook eikä kukaan muukaan. Emme jaa WhatsAppissa käyttämääsi puhelinnumeroa muille, emme myöskään Facebookissa, ja emme edelleenkään myy, jaa tai anna puhelinnumeroasi mainostajille.

Kun teemme enemmän yhteistyötä Facebookin kanssa, voimme saada esimerkiksi tietoja siitä, kuinka usein ihmiset käyttävät palveluitamme ja taistella paremmin roskapostia vastaan. Yhdistämällä puhelinnumerosi Facebookin järjestelmiin, Facebook voi tarjota parempia kaveriehdotuksia ja näyttää sinulle paremmin aiheeseen liittyviä mainoksia, jos sinulla on tili Facebookissa. Saatat esimerkiksi nähdä työpaikkasi mainoksen sellaisen yrityksen mainoksen sijaan, josta et ole koskaan kuullutkaan. Saat lisätietoja esimerkiksi siitä, kuinka voit hallita tietojesi käyttöä, napsauttamalla tästä.

Kunnioituksemme yksityistä viestintää kohtaan on kajoamaton, ja tarjoamme edelleen nopeimman, helpoimman ja luotettavimman kokemuksen WhatsAppissa. Kuten ennenkin, odotamme palautettasi ja kiitos, että käytät WhatsAppia.

Ihmiset ovat käyttäneet WhatsApp-puheluita ystävien ja perheen kanssa keskusteluun ympäri maailman yli vuoden ajan. Se on helppo tapa pitää yhteyttä, erityisesti, jos ystäväsi asuu toisessa maassa tai jos pelkkä viesti ei tunnu riittävältä. Nykyään yli 100 miljoonaa äänipuhelua soitetaan päivittäin WhatsAppilla - siis yli 1 100 puhelua sekunnissa! Olemme kiitollisia siitä, että niin monet ihmiset kokevat toiminnon hyödyllisenä, ja tulemme tekemään siitä entistä paremman tulevina kuukausina.

Tänään esittelemme työpöytäohjelman. Se on uusi tapa pitää yhteyttä milloin vain ja missä vain - puhelimella tai tietokoneella kotona tai töissä. Kuten WhatsApp Web, myös työpöytäohjelma toimii yhdessä puhelimesi kanssa: ohjelma hakee keskustelut ja viestit suoraan puhelimestasi.

Uusi työpöytäohjelma on saatavilla Windows 8:lle ja Mac OS 10.9:lle sekä näitä uudemmille versioille ja synkronoituu mobiililaitteessasi olevan WhatsAppin kanssa. Koska kyseessä on natiiviohjelma, muun muassa työpöytäilmoitukset ja paremmat näppäinoikotiet ovat käytössäsi.

Voit ladata ohjelman tietokoneesi selaimella osoitteesta https://www.whatsapp.com/download. Latauksen jälkeen avaa se ja lue QR-koodi käyttämällä WhatsAppia puhelimessasi (avaa WhatsApp Web -kohta asetuksista).

Kuten WhatsApp Web, uuden työpöytäohjelman avulla voit lähettää viestejä ystävillesi ja perheellesi myös silloin, kun puhelin on taskussasi.

WhatsApp on aina pyrkinyt pitämään tiedot ja kommunikaation mahdollisimman hyvin turvassa. Tänään olemme ylpeitä saadessamme kertoa, että teknisen kehityksen tuloksena WhatsAppista on tulossa markkinajohtaja yksityisen kommunikaation suojauksessa: esittelemme täyden salauksen. Tästä lähtien kun sinä ja yhteystietosi käytätte sovelluksen uusinta versiota, jokainen puhelu, jonka soitat ja jokainen viesti, kuva, video, tiedosto ja ääniviesti, jonka lähetät, salataan oletuksena täysin, myös ryhmäkeskusteluissa.

Ajatus on yksinkertainen: kun lähetät viestin, ainoa henkilö, joka voi lukea sen, on se, jolle viestin lähetit tai ryhmäkeskustelussa ne, joille viestin lähetit. Kukaan ei näe viestin sisälle. Eivät kyberrikolliset. Eivät hakkerit. Eivät raskaat hallinnot. Emme edes me. Täysi salaus tekee kommunikaatiosta WhatsAppissa yksityistä - hieman samaan tapaan kuten keskustelu kasvokkain on.

Jos täyden salauksen toimintaperiaate kiinnostaa sinua, voit lukea siitä lisää tästä. Mutta sinun tarvitsee tietää vain, että täysin salattuja viestejä voi lukea vain haluamasi vastaanottajat. Ja jos käytät WhatsAppin uusinta versiota, sinun ei tarvitse tehdä mitään viestien salaamiseksi: täysi salaus on päällä oletuksena ja kaiken aikaa.

Elämme maailmassa, jossa tietojamme on digitaalisessa muodossa enemmän kuin koskaan ennen. Joka päivä voimme lukea tapauksista, joissa yksityisiä tietoja on luvattomasti käytetty tai varastettu. Ja jos mitään ei tehdä, ihmisten digitaalisista tiedoista ja kommunikaatiosta tulee haavoittuvaisempia hyökkäyksille tulevina vuosina. Onneksi täysi salaus suojaa meitä näiltä haavoittuvuuksilta.

Salaus on yksi tärkeimmistä työkaluista, joita valtiot, yritykset ja yksityiset käyttävät turvallisuuden parantamiseen uutena digitaalisena aikana. Viimeaikoina on keskusteltu paljon salatuista palveluista ja viranomaisten työstä niihin liittyen. Vaikka tiedämme kuinka tärkeää työtä viranomaiset tekevät sen eteen, että ihmiset pysyvät turvassa, mielestämme salauksen heikentäminen altistaa ihmisten tiedot kyberrikollisten, hakkereiden ja raskaiden hallintojen käyttöön.

Vaikka WhatsApp on yksi harvoista viestintäalustoista, joka tukee täyttä salausta, joka on päällä automaattisesti, oletamme, että se lopulta edustaa henkilökohtaisen viestinnän tulevaisuutta.

Halu suojata ihmisten yksityistä viestintää on yksi perusperiaatteistamme WhatsAppilla, ja minulle, se on myös henkilökohtaista. Kasvoin Neuvostoliitossa kommunismin aikaan ja yksi syy, miksi muutimme perheemme kanssa Yhdysvaltoihin, oli se, että ihmiset eivät voineet puhua vapaasti.

Nykyään yli miljardi ihmistä käyttää WhatsAppia pitääkseen yhteyttä ystäviin ja perheeseen ympäri maailman. Ja nyt jokainen heistä voi jutella vapaasti ja turvallisesti WhatsAppissa.

Jan ja Brian

Aiemmin tällä viikolla WhatsApp täytti seitsemän vuotta. Matka on ollut uskomaton ja tulevina kuukausina painotamme entistä enemmän turvallisuustoimintoja ja uusia tapoja pysyä yhteydessä ihmisiin, joista välität.

Merkkipäivät ovat myös mahdollisuus luoda katse menneisyyteen. Kun perustimme WhatsAppin vuonna 2009, ihmisten mobiililaitteiden käyttäminen oli erilaista nykypäivään verrattuna. Applen App Store oli vasta muutaman kuukauden vanha. Noin 70 prosenttia tuohon aikaan myydyistä älypuhelimista käytti BlackBerryn ja Nokian tarjoamia käyttöjärjestelmiä. Googlen, Applen ja Microsoftin mobiilikäyttöjärjestelmät edustivat alle 25 prosentin osuutta myydyistä mobiililaitteista - nykyään vastaava luku on 99,5 prosenttia.

Kun katsomme tulevaisuuteen seuraaviksi seitsemäksi vuodeksi, haluamme keskittää voimavaramme niihin käyttöjärjestelmiin, joita enemmistö ihmisistä käyttää. Tämän takia lopetamme WhatsApp Messengerin tuen seuraavien käyttöjärjestelmien osalta vuoden 2016 lopussa:

 • BlackBerry OS ja BlackBerry 10
 • Nokia S40
 • Nokia Symbian S60
 • Android 2.1 ja Android 2.2
 • Windows Phone 7
 • iPhone 3GS/iOS 6

Vaikka nämä mobiililaitteet ovat olleet tärkeä osa tarinaamme, ne eivät tarjoa sellaisia mahdollisuuksia, joita tarvitsemme sovelluksen toimintojen lisäämiseen tulevaisuudessa.

Päätös ei ollut helppo, mutta se piti tehdä, jotta voimme antaa ihmisille parempia tapoja pitää yhteyttä ystäviin, perheeseen ja läheisiin WhatsAppilla. Jos käytät jotakin näistä laitteista, suosittelemme, että vaihdat uudempaan Android-, iPhone- tai Windows Phone -puhelimeen ennen vuoden 2016 loppua, jotta voit jatkaa WhatsAppin käyttämistä.

PÄIVITYS: Et voi käyttää WhatsAppia

 • Nokia Symbian S60:lla 30. kesäkuuta 2017 jälkeen
 • BlackBerry OS:lla ja BlackBerry 10:lla 31. joulukuuta 2017 jälkeen
 • Windows Phone 8.0:lla ja vanhemmilla versioilla 31. joulukuuta 2017 jälkeen
 • Nokia S40:lla 31. joulukuuta 2018 jälkeen
 • Android 2.3.7:lla ja vanhemmilla versioilla 1. helmikuuta 2020 jälkeen.

Huomautus: WhatsAppin sovelluksia näille käyttöjärjestelmille ei enää kehitetä aktiivisesti, joten jotkut toiminnot saattavat lakata toimimasta milloin tahansa.