WhatsApp Blog

Több mint egymilliárd ember használja naponta a WhatsApp-ot arra, hogy kapcsolatban maradjon a családtagjaival és a barátaival, és idővel egyre több ember használja majd arra az alkalmazást, hogy kommunikáljon a számára fontos üzletekkel. Valójában, sokszor napi szintű kapcsolattartás történik, legyen szó akár arról, hogy valaki rendelést ad le egy helyi pékségben, vagy akár arról, hogy az új divatot nézi meg egy ruhaüzletben. Azonban, ahogy ez jelenleg működik a WhatsApp-on az még elég kezdetleges. Hallottunk már történeteket kereskedőkről, akik arra használják a WhatsApp-ot, hogy több száz ügyféllel tartsák a kapcsolatot egy sima okostelefon segítségével, és másokról, akik viszont bizonytalanok benne, hogy egy üzlet hiteles-e a WhatsApp-on. Az elkövetkező hónapokban új szolgáltatásokat fogunk tesztelni, amik ezeket a kihívásokat hivatottak megoldani, és egyszerűbbé teszik az embereknek, hogy vállalkozásokkal kommunikáljanak, amiket a WhatsApp-on szeretnének elérni. A mi megközelítésünk egyszerű – azt szeretnénk alkalmazni, amit abból tanultunk, hogy segítünk az embereknek kapcsolatba lépni egymással, azért hogy aztán segíthessünk az embereknek kapcsolatba lépni a számukra fontos üzletekkel.

Tudjuk, hogy az üzleteknek különböző igényeik vannak. Például hivatalos jelenlétet akarnak – hitelesített profilt, hogy az emberek megkülönböztethessék a céget egy másik embertől – és egy egyszerűbb módot az üzenetek megválaszolására. Új eszközöket építünk és tesztelünk egy ingyenes WhatsApp üzleti alkalmazáson keresztül kisméretű vállalkozások számára, és egy vállalati megoldást a nagyobb méretű vállalatok számára, amelyek globális ügyfélkörrel rendelkeznek, mint például légitársaságok, e-kereskedelmi oldalak és bankok. Ezek a vállalatok a mi megoldásainkat használhatják arra, hogy ügyfeleiknek hasznos értesítéseket, mint például a repülési idő, kézbesítési visszaigazolásokat és más frissítéseket küldjenek.

Legyen szó akár arról, hogy valaki egy sarki üzlettel kommunikál vagy a világ másik felével, az emberek azt várják a WhatsApp-tól, hogy egyszerű, biztonságos és megbízható legyen. A tesztidőszak alatt a visszajelzéseket alaposan megvizsgáljuk és tájékoztatjuk róla az embereket miközben ezeket az eszközöket szélesebb körben elérhetővé tesszük. Fontos, hogy ezt helyesen tegyük figyelve az új élményekre, amiket a vállalkozások és felhasználóink számára biztosítunk. További információért kérjük olvasd el ezt a GYIK cikket.

Még csak tavaly osztottuk meg, hogy egymilliárd ember használja havonta szerte a világon a WhatsApp-ot. Ma pedig izgatottan és büszkén osztjuk meg veletek, hogy már naponta egymilliárd ember használja a WhatsApp-ot kapcsolattartásra a családjával és a barátaival.

Legyen szó akár személyes fotók és videók megosztásáról, akár videóhívással való csatlakozásról, vagy csak arról, hogy tudatjuk a barátainkkal a nap folyamán, hogy éppen mi az állapotunk, a WhatsApp-on való beszélgetés még sohasem volt ennél könnyebb vagy személyesebb. Hálásak vagyunk, hogy ilyen sok ember használja ezeket az új szolgáltatásokat, hogy saját egyéni módjukon kapcsolatban maradjanak egymással.

Miközben ezt a mérföldkövet ünnepeljük, elszántabbak vagyunk, mint valaha, arra hogy hasznosabb szolgáltatásokat nyújtsunk számotokra, és közben a WhatsApp-tól elvárt megbízhatóságot, egyszerűséget és biztonságot közvetítjük. Köszönjük a folyamatos támogatásotokat.

Csupán nyolc évvel ezelőtt, 2009 februárjában kezdtük el írni az első sor kódokat, amelyből később kialakult a WhatsApp. Az eredeti ötlet egy olyan alkalmazás létrehozása volt, amelynek segítségével a barátaid és egyéb kontaktjaid tudtára tudod adni, hogy miújság veled. Ez hónapokkal azelőtt volt, hogy az üzenetek küldését lehetővé tettük. Az alkalmazásunk első verziója így nézett ki:

Miután lehetővé tettük az üzenetek küldését 2009 nyarán, a "csak szöveg" állapotok megosztását továbbra is megtartottuk a WhatsApp-on. Minden évben, amikor Brian és én leülünk megbeszélni a jövőbeni terveinket, mindig előkerül ez az eredeti "csak szöveg" állapot, és hogy hogyan fejleszthetnénk azt tovább.

Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük, hogy a WhatsApp 8. születésnapjával egy napon, február 24-én újjáéled az állapot funkció. A mai napon kezdjük elérhetővé tenni ezt a továbbfejlesztett állapot funkciót, amelynek segítségével egyszerű és biztonságos módon fotókat és videókat oszthatsz meg a WhatsApp-on lévő barátaiddal és kontaktjaiddal. Igen, jól hallottad, még az állapotok is titkosítottak a végpontok között.

Ugyanúgy, ahogyan nyolc évvel ezelőtt, amikor elindítottuk a WhatsApp-ot, lehetőséged lesz arra, hogy ezzel a továbbfejlesztett állapot funkcióval a WhatsApp-on lévő bárataidat naprakészen tartsd. Mindannyian itt a WhatsApp-nál azt reméljük, hogy sok örömed leled majd ebben az új funkcióban.

Jan Koum

A WhatsApp-nál mindig is az volt a célunk, hogy annyi embernek segítsünk kapcsolatban maradni a barátaival, családtagjaival és azokkal, akik fontosak számukra, amennyinek csak lehet. Ez egy olyan termék létrehozását jelentette, ami egyszerű, könnyű használni és elérhető, bárhol is legyél. Üzenetküldéssel és csoportos csevegéssel kezdtük. Utána hozzáadtuk a hanghívás szolgáltatást, és mindezt úgy, hogy ez több ezer készüléken és platform kombináción keresztül működik szerte az egész világon.

A mai nappal izgatottan jelentjük be, hogy erőfeszítésünk elérte a következő lépcsőfokot, hogy összekössük az embereket – ez a WhatsApp videóhívás. A elkövetkező napokban egy milliárd WhatsApp felhasználó fog tudni videóhívást indítani Android, iPhone és Windows Phone készülékeken.

Azért vezetjük be ezt a szolgáltatást, mert tudjuk, hogy néha már a hanghívás és az üzenet nem elegendőek. Nem lehet mással helyettesíteni, hogy láthasd, amikor az unokád megteszi az első lépéseit, vagy a lányod arcát, amikor külföldön tanul. Ezeket a szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni, és nem csak azok számára, akik megengedhetik maguknak a legdrágább új telefonokat vagy, hogy olyan országban éljenek, ahol a legjobb a mobil hálózat.

Az évek során sok kérést kaptunk felhasználóinktól videóhívás bevezetésére, és izgatottak vagyunk, hogy ezt a szolgáltatást végre lehetővé tehetjük a világ számára. Köszönjük, hogy a WhatsApp-ot használod, és ígérjük, hogy továbbra is minden nap keményen fogunk dolgozni szolgáltatásunk fejlesztésén.

A mai nappal új lehetőségeket vezetünk be, hogy személyre szabd és kiemeld azokat a fotókat és videókat, amiket megosztasz barátaiddal és családtagjaiddal szerte a világon. A WhatsApp új kamera szolgáltatásaival írhatsz és rajzolhatsz a fotókra és videókra, illetve hangulatjeleket adhatsz hozzá, hogy kifejezd önmagadat.

Amikor új fotót vagy videót készítesz, vagy megosztasz egy már a telefonodon lévőt, az új szerkesztési eszközök automatikusan megjelennek. Akár egy nagy piros szívet rajzolsz, hogy kifejezd mennyire hiányzik valaki, akár a kedvenc hangulatjeledet adod hozzá - egy kép néha többet mond ezer szónál. Próbáld ki és adj hozzá szöveget, változtasd meg a színt és a betűméretet.

A WhatsApp kamera szolgáltatás már támogatja az előlapi kamera vaku szolgáltatását is, így megcsinálhatod a tökéletes selfie-t. Kevés fénynél vagy este ez megvilágítja a képernyődet és javítja a fotód minőségét. Videók rögzítéséhez szintén hozzáadtunk egy kényelmes zoomolási szolgáltatást - csúsztasd az ujjadat le- vagy felfelé ki- vagy belezoomoláshoz. Az elő- és hátlapi kamera közötti gyors váltáshoz kattints duplán a képernyőre.

Ezek az új kamera szolgáltatások a mai nappal elérhetőek Android telefonokon, és hamarosan iPhone-on is. Reméljük, hogy tetszeni fognak ezek az új szolgáltatások, amikor következő alkalommal fotót vagy videót osztasz meg.

A mai nap, négy év után először frissítjük a WhatsApp feltételeit és adatvédelmi észrevételeit, mivel terveink között szerepel az elkövetkező hónapokban, hogy kipróbáljuk hogyan tudnak az emberek vállalatokkal kapcsolatba lépni. A frissített dokumentumok szintén tartalmazzák, hogy csatlakoztunk a Facebook-hoz, és hogy nemrégiben sok új szolgáltatást vezettünk be, mint például a végpontok közötti titkosítást, WhatsApp Hívást és az üzenetküldő eszközöket, mint például a WhatsApp web és asztali alkalmazást. A teljes dokumentumokat itt tudod elolvasni. Mindenkit értesítünk ezekről a frissítésekről az alkalmazásunk legújabb támogatott változatában, és megkérünk, hogy fogadd el a frissített feltételeinket az ‘Elfogadás’ opcióra koppintva.

Alkalmazásunkat napi szinten használják az emberek, hogy kapcsolatot tartsanak barátaikkal és szeretteikkel, akik számítanak nekik, és ez nem változik. De ahogyan ezt már ebben az évben korábban bejelentettük, meg szeretnénk találni a módot arra hogyan léphetsz kapcsolatba a számodra fontos vállalatokkal harmadik féltől érkező szalagreklámok és spam üzenetek nélkül. Legyen szó akár arról, hogy a bankodtól értesítést kapsz egy tisztességtelen tranzakcióról, vagy egy légitársaság értesít egy járatkésésről, sokan mégis máshonnan kapjuk meg ezt az információt, például SMS-ben vagy telefonon. Az elkövetkező hónapokban ezeket a szolgáltatásokat szeretnénk tesztelni, de ehhez frissítenünk kell feltételeinket és adatvédelmi észrevételeinket.

Ezenfelül azért is frissítjük ezeket a dokumentumokat, mert létrehoztuk a végpontok közötti titkosítást. Amennyiben te és beszélgető partnereid a WhatsApp legújabb verzióját használjátok üzeneteitek alapból titkosítva vannak, ami azt jelenti, hogy csak ti tudjátok őket elolvasni. Jóllehet az elkövetkező hónapokban többet fogunk együttműködni a Facebook-al, titkosított üzeneteidet továbbra is bizalmasan kezeljük és senki más nem fogja tudni őket elolvasni. Sem a WhatsApp, sem a Facebook, sem senki más. Nem fogjuk posztolni vagy másokkal megosztani a WhatsApp számodat, még a Facebook-al sem, és továbbra sem fogjuk eladni, megosztani, vagy hirdetők számára kiadni a telefonszámodat.

De a Facebook-al jobban együttműködve követhetünk olyan alapmetrikákat, hogy az emberek milyen gyakran használják a szolgáltatásainkat, és hatékonyabban küzdhetünk a levélszemét (spam) ellen a WhatsApp-on. Telefonszámodat a Facebook rendszeréhez csatlakoztatva a Facebook jobb javaslatokat és aktuálisabb hirdetéseket tud mutatni, amennyiben van náluk fiókod. Például nagyobb eséllyel kaphatod meg egy olyan cég hirdetését, akivel korábban már dolgoztál, mint egy olyanét, akiről még nem is hallottál. Többet megtudhatsz itt, beleértve azt is, hogyan szabályozhatod az adataid felhasználását.

Megrendíthetetlenül hiszünk a magánbeszélgetések értékében, és továbbra is elkötelezettek maradunk, hogy számodra a leggyorsabb, legegyszerűbb, és a legmegbízhatóbb élményt nyújtsuk a WhatsApp-on. Mint mindig, várjuk a visszajelzésedet és köszönjük, hogy a WhatsApp-ot használod.

Már több, mint egy éve használják az emberek a WhatsApp Hívást, hogy beszéljenek barátaikkal és családjukkal a világ minden táján. Ez nagyszerű módja a kapcsolattartásnak, főleg akkor, ha külföldön élőkkel akarunk kapcsolatba lépni, vagy amikor az üzenetek magukban már nem elegendőek. Napjainkban több, mint 100 millió hanghívást kezdeményeznek naponta a WhatsApp-on, azaz ez több, mint 1100 hívás másodpercenként! Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sok ember hasznosnak találja ezt a szolgáltatást, és törekszünk rá, hogy még jobbá tegyük az elkövetkező hónapokban.

A mai napon bemutatjuk a WhatsApp asztali alkalmazását, amelynek segítségével bármikor és bárhol kapcsolatban maradhatsz - akár a telefonodon vagy számítógépeden, otthon vagy munkahelyeden. Ugyanúgy, ahogy a WhatsApp Web, az asztali verzió egy kiterjesztése a telefondonak: az alkalmazás csupán tükrözi a csevegéseidet a mobiltelefonodról.

Az új asztali alkalmazás elárhető Windows 8+ és Mac OS 10.9+ operációs rendszereken és szinkronizálva kell hogy legyen a mobiltelefonodon lévő WhatsApp alkalmazással. Mivel az alkalmazás a számítógépeden fut, ezért lehetőséged lesz asztali értesítések, jobb billentyűparancsok és sok más használatára.

Ahhoz, hogy le tudd tölteni az alkalmazást, látogass el a https://www.whatsapp.com/download weboldalra a számítógéped böngészőjéből. Ezután nyisd meg az alkalmazást, majd olvasd be a QR kódot a telefonodon lévő WhatsApp segítségével (Keresd meg a WhatsApp Web menüt a Beállításokban).

Ugyanúgy, ahogy a WhatsApp Web-el, az új asztali alkalmazás segítségével is kapcsolatban maradhatsz barátaiddal és családoddal, amíg a telefonod a zsebedben marad.

A WhatsApp számára mindig is nagyon fontos volt az adatvédelem és hogy minél biztonságosabbá tegye a kommunikációt. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy bejelenthetjük, hogy a mai napon befejeztük azt a technikai fejlesztést amely a WhatsApp-ot piacvezetővé teszi a személyes kommunikáció védelme terén: teljes végpontok közötti titkosítás. Mostantól, amennyiben te és a kontaktjaid az alkalmazás legújabb verzióját használjátok, ebben az esetben minden hívás, minden üzenet, fotó, videó, fájl és hangüzenet automatikusan titkosított a végpontok között, beleértve a csoportos csevegéseket is.

Az ötlet nagyon egyszerű: Amennyiben elküldesz egy üzenetet, az egyetlen személy, aki el tudja olvasni, az akinek küldted vagy a csoport tagja ahova elküldted az üzenetet. Senki nem láthat bele ezekbe az üzenetekbe. Sem internet bűnözők. Sem hekkerek. Sem elnyomó rezsimek. Még mi magunk sem. A végpontok közötti titkosítás segít a WhatsApp komminikációjának személyessé tételében - akárcsak egy szemtől-szemben zajló beszélgetés során.

Amennyiben többet szeretnél tudni a végpontok közötti titkosításról, azt itt megteheted. De valójában, amit tudnod kell, hogy a végpontok között titkosított üzeneteket csupán a címzettek tudják elolvasni, akiknek szánod azokat. És amennyiben a WhatsApp legújabb verzióját használod, semmit sem kell tenned az üzeneteid titkosítása érdekében: a végpontok közötti titkosítás alapbeállításként mindig be van kapcsolva.

Egy olyan világban élünk, ahol a legtöbb adatunk digitalizált, mint korábban sosem. Minden nap hallunk olyan történetekről, hogy bizalmas adatokhoz férnek hozzá illetéktelenek vagy lopják el azokat. Amennyiben semmit nem teszünk, ebben az esetben még több ember digitális információja és kommunikációja válik könnyedén hozzáférhetővé az elkövetkezendő években. Szerencsére a végpontok közötti titkosítás megvéd minket ettől a sebezhetőségtől.

A titkosítás az egyik legfontosabb eszköz, amit kormányzóknak, cégeknek és egyéneknek egyaránt a biztonságot és a védelmet kell, hogy jelentse ebben az új digitális világban. Napjainkban rengeteg tárgyalás folyik a titkosított szolgáltatásokról és a bűnüldözésről. Mi is fontosnak tartjuk a bűnüldözést az emberek biztonsága érdekében, de a titkosítás gyengítése kockáztathatja az emberek infromációival való visszaélést internet bűnözők, hekkerek és lator államok által.

A WhatsApp azon kevés kommunikációs eszközök egyike, amely alapbeállításként teljes titkosítást biztosít a végpontok között minden téren, arra számítunk, hogy ez végül a személyes kommunikáció jövőjét fogja eredményezni.

Az emberek személyes kommunikációjának védelme iránti szándékunk, az egyik legalapvetőbb meggyőződésünk a WhatsApp-nál, és számomra pedig személyes kérdés. A USSR uralma alatt nőttem fel, a kommunizmus szabályai szerint, és az egyik oka annak, hogy a családom az Egyesült Államokba költözött, hogy az emberek nem beszélhettek szabadon.

A világon több mint egy millárd ember használja a WhatsApp-ot, hogy kapcsolatot tudjon tartani barátaival és családjával a világ bármely részén. És mostantól minden egyes ember szabadon és biztonságban cseveghet a WhatsApp-on.

Jan és Brian

Pár nappal ezelőtt hét éves lett a WhatsApp. Elképesztő út áll mögöttünk és az elkövetkezendő hónapokban még nagyobb hangsúlyt fektetünk különböző biztonsági szolgáltatásokra, és még több opciót fogunk biztosítani, hogy kapcsolatot tudj tartani azokkal az emberekkel, akik fontosak számodra.

Az évfordulók azonban lehetőséget biztosítanak arra is, hogy visszatekintsünk. A mobilhasználat nagy mértékben eltért a maitól 2009-ben, amikor elindítottuk a WhatsApp-ot. Az Apple App Store csupán pár hónapos volt. Az abban az időben elérhető okostelefonoknak a körülbelül 70 százaléka olyan operációs rendszerrel rendelkezett, amelyet a BlackBerry vagy a Nokia biztosított. A Google, Apple és Microsoft által biztosított mobil operációs rendszerek száma - amely ma 99.5 százalék – csupán 25 százalék volt abban az időben.

Amennyiben az elkövetkezendő hét évre tekintünk előre, azokra a készülékekre szeretnénk összpontosítani, amelyeket a legtöbb felhasználónk használ. Emiatt 2016 végén, a következő készülékeket nem áll módunkban tovább támogatni a WhatsApp Messenger-en.

 • BlackBerry OS és BlackBerry 10
 • Nokia S40
 • Nokia Symbian S60
 • Android 2.1 és Android 2.2
 • Windows Phone 7
 • iPhone 3GS/iOS 6

Ezek a készülékek nagyon fontos szerepet játszottak a történelmünkben, de nem rendelkeznek már azokkal a képességekkel, amelyek biztosítani tudják a jövőben tervezett szolgáltatásaink bevezetését.

Ez a döntés nem volt könnyű számunkra, de fontos volt meghoznunk, annak érdekében, hogy különböző opciókat tudjunk biztosítani felhasználóink számra, hogy kapcsolatot tudjanak tartani barátaikkal, családjukkal és azon szeretteikkel, akik a WhatsApp-ot használják. Amennyiben a fent említett készülékek valamelyikével rendelkezel, de továbbra is használni szeretnéd a WhatsApp-ot, azt ajánljuk, hogy frissíts egy újabb készülékre, mint például Android, iPhone vagy Windows Phone még 2016 vége előtt.

FRISSÍTÉS: Nem fogod tudni tovább használni a WhatsApp-ot a következő készülékeken:

 • Nokia Symbian S60, 2017 június 30 után
 • BlackBerry OS és BlackBerry 10 after 2017 december 31 után
 • Windows Phone 8.0 és régebbi 2017 december 31 után
 • Nokia S40 2018 december 31 után
 • Android 2.3.7 és régebbi verziók 2020 február 1 után

Megjegyzés: Mivel továbbá nem fogunk fejleszteni ezekre a készülékekre, néhány szolgáltatás hamarosan nem fog működni.