WhatsApp-blog

Meer dan 1 miljard mensen gebruiken WhatsApp iedere dag om in contact te blijven met hun familie en vrienden. Steeds meer mensen gebruiken de app echter ook om te communiceren met bedrijven die belangrijk voor ze zijn. Deze manier van communiceren vindt al dagelijks plaats. Mensen bestellen brood bij de lokale bakker of bekijken nieuwe collecties van een kledingwinkel. De manier waarop dit gebeurt is nog erg rudimentair. We hebben verhalen gehoord van winkeleigenaren die WhatsApp op één telefoon gebruiken om in contact te blijven met honderden klanten, en van mensen die onzeker zijn of een bedrijf op WhatsApp wel authentiek is. In de komende maanden zullen we nieuwe functies testen waarmee we proberen sommige van deze uitdagingen op te lossen en het gemakkelijker maken voor mensen om te communiceren met de bedrijven die ze willen bereiken via WhatsApp. Ons plan is simpel; we willen toepassen wat we hebben geleerd bij het in contact brengen van mensen, bij het in contact brengen van mensen met bedrijven die belangrijk voor ze zijn.

We weten dat bedrijven verschillende behoeften hebben. Zij willen bijvoorbeeld officieel erkend worden met een geverifieerd profiel, zodat zij zich kunnen onderscheiden van een individu op WhatsApp. Ook willen zij een gemakkelijkere manier om te antwoorden op berichten. Daarom bouwen en testen wij nieuwe tools via een gratis WhatsApp-bedrijfsapp voor kleine bedrijven. Hiernaast testen we een enterprise oplossing voor grotere bedrijven, die opereren op een grotere schaal en klanten hebben over de gehele wereld. Denk bijvoorbeeld aan vliegmaatschappijen, e-commerce websites en banken. Het zal mogelijk zijn voor deze bedrijven om met onze oplossingen klanten nuttige meldingen zoals vluchttijden, leveringsbevestigingen en andere updates te sturen.

Mensen verwachten dat WhatsApp snel, gemakkelijk en veilig is, ongeacht of iemand nu communiceert met een bedrijf om de hoek of een bedrijf aan de andere kant van de wereld. We zullen aandachtig luisteren naar de feedback gedurende onze testfase en mensen informeren wanneer we deze tools wijder beschikbaar maken. Het is belangrijk dat we dit goed doen en weloverwogen keuzes maken in de nieuwe ervaringen die we bedrijven en onze gebruikers willen bieden. Meer informatie kun je vinden in dit artikel.

Vorig jaar deelden we dat één miljard mensen over de hele wereld WhatsApp iedere maand gebruiken. Vandaag kondigen wij met trots aan dat één miljard mensen wereldwijd WhatsApp iedere dag gebruiken om contact te houden met hun familie en vrienden.

Of we het nu hebben over het delen van gepersonaliseerde foto's en video's, contact houden via videobellen, of het updaten van vrienden via jouw status, communiceren via WhatsApp is nooit gemakkelijker of persoonlijker geweest. We voelen ons vereerd dat zoveel mensen deze nieuwe functies gebruiken om op hun eigen, speciale manier in verbinding te staan met elkaar.

Het vieren van deze mijlpaal motiveert ons meer dan ooit om jou meer nuttige functies te bieden, naast de betrouwbaarheid, eenvoud en veiligheid die je verwacht van WhatsApp.

Bedankt voor je steun.

Het is pas 8 jaar geleden, in februari 2009, dat we de eerste regels code schreven voor wat uiteindelijk WhatsApp werd. Het idee was om een app te bouwen waarmee je je vrienden en andere contacten kon laten weten wat je aan het doen was. Dit was maanden voordat we de mogelijkheid om te chatten toevoegden. De eerste versie van onze app zag er zo uit:

Zelfs nadat we chatten toevoegden in de zomer van 2009, behielden we de op tekst gebaseerde status in WhatsApp. Ieder jaar, wanneer Brian en ik projecten aan het plannen waren, kwam het verbeteren en het ontwikkelen van deze statusfunctie weer ter sprake.

Met veel enthousiasme kondigen we aan dat we, tegelijk met de 8e verjaardag van WhatsApp op 24 februari, de statusfunctie in een nieuw jasje steken. Vanaf vandaag beginnen we met een gefaseerde uitrol van een update van de statusfunctie, waarmee je op een gemakkelijke en veilige manier foto's en video's kunt delen met je vrienden en contacten in WhatsApp. Ja, zelfs jouw statusupdates zijn end-to-end versleuteld.

Net zoals 8 jaar geleden toen we WhatsApp startten, maakt deze nieuwe en verbeterde statusfunctie het mogelijk om jouw vrienden in WhatsApp gemakkelijk en op een leuke en simpele manier op de hoogte te houden. We hopen dat je er veel plezier aan beleeft!

Jan Koum

Ons doel bij WhatsApp is altijd geweest om zoveel mogelijk mensen te helpen om in contact te blijven met vrienden, familie en andere geliefden. Dit houdt in dat wij een product moeten creëeren dat simpel, gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk is, waar je ook bent. We begonnen met het versturen van berichten en groepschats. Toen voegden we spraakoproepen toe. Wij zorgden ervoor dat dit werkt op duizenden toestel- en platformcombinaties over de hele wereld.

Vandaag kondigen wij de volgende stap aan in onze inspanningen om mensen te verbinden; WhatsApp-videobellen. In de komende dagen zullen de meer dan één miljard gebruikers van WhatsApp videogesprekken kunnen voeren met andere Android-, iPhone- en Windows Phone-gebruikers.

We introduceren deze functie, omdat we weten dat enkel een stem en tekst soms niet genoeg zijn. Er is niets beter dan zien dat jouw kleinkind haar eerste stapjes zet, of het gezicht van jouw dochter zien terwijl ze in het buitenland studeert. Wij willen deze functie beschikbaar maken voor iedereen, niet alleen voor diegenen die zich de duurste en nieuwste telefoons kunnen veroorloven of wonen in landen met de beste verbinding.

Wij hebben de afgelopen jaren vele verzoeken ontvangen van gebruikers om videobellen te implementeren en we zijn blij dat we deze functie eindelijk kunnen aanbieden aan de wereld. Bedankt voor het gebruiken van WhatsApp en we beloven dat we iedere dag hard door blijven werken om onze diensten te verbeteren.

Vandaag introduceren wij nieuwe manieren om foto's en video's, die je met vrienden en familie over de hele wereld deelt, aan te passen en te verfraaien. Met de nieuwe camerafuncties van WhatsApp kun je nu op jouw foto's en video's schrijven en tekenen, maar ook emoji's toevoegen om jezelf te uiten.

Wanneer je een nieuwe foto of video maakt of er één deelt die al op je telefoon aanwezig is, zullen automatisch de nieuwe bewerkingsopties tevoorschijn komen. Of je nu een groot rood hart tekent om iemand te laten zien hoeveel je hem of haar mist of jouw favoriete emoji toevoegt; soms zegt een foto toch echt meer dan duizend woorden. Probeer ook eens tekst toe te voegen en verander de kleur en lettertype.

De WhatsApp-camerafunctie ondersteunt nu ook de flits voor de camera aan de voorkant van je telefoon zodat je de perfecte selfie kunt maken. Bij weinig licht en in de avond zal dit jouw scherm verlichten en de kwaliteit van jouw foto verbeteren. We hebben ook een zoom-functie toegevoegd voor het opnemen van video's. Sleep je vinger simpelweg omhoog en omlaag om in- en uit te zoomen. Om snel tussen de camera aan de voor- en achterkant van je telefoon te wisselen, dubbeltik je op het scherm.

Deze nieuwe camerafuncties zullen vanaf vandaag op Android-telefoons beschikbaar worden gesteld en binnenkort ook op iPhone. We hopen dat je deze nieuwe functies met plezier gebruikt wanneer je jouw volgende foto of video deelt.

Vandaag werken wij voor het eerst in vier jaar de voorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp bij. Dit is een onderdeel van onze plannen om in de komende maanden manieren te testen om mensen te helpen communiceren met bedrijven. De bijgewerkte documenten reflecteren tevens het feit dat we onderdeel zijn geworden van Facebook en wij recentelijk vele nieuwe functies hebben toegevoegd, zoals end-to-end encryptie, WhatsApp bellen en communicatietools zoals WhatsApp voor het web en de desktop. Je kunt de volledige documenten hier lezen. We stellen iedereen op de hoogte van deze updates in de laatste versies van onze app. Je zult worden gevraagd om op 'Akkoord' te tikken om de bijgewerkte voorwaarden te accepteren.

Mensen gebruiken onze app iedere dag om in contact te blijven met vrienden en geliefden die belangrijk voor hen zijn. Dit zal niet veranderen. Maar, zoals we eerder dit jaar hebben aangekondigd, willen we manieren verkennen om jou te helpen communiceren met bedrijven die belangrijk voor jou zijn en jou ondertussen nog steeds een spam- en advertentievrije ervaring bieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bericht van jouw bank over een potentieel frauduleuze transactie, of een melding van een vliegmaatschappij over een vertraagde vlucht. Velen van ons ontvangen deze informatie momenteel op een andere manier, zoals via een sms-bericht of een telefoontje. Wij willen deze functies testen in de komende maanden, maar moeten onze voorwaarden en ons privacybeleid hier eerst op aanpassen.

Wij werken deze documenten ook bij om duidelijk te maken dat wij end-to-end encryptie hebben geïmplementeerd. Wanneer jij en de mensen waarmee jij communiceert gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp, dan zijn jullie berichten automatisch versleuteld. Dit houdt in dat jullie de enigen zijn die deze kunnen lezen. Zelfs nu we meer zullen coördineren met Facebook in de komende maanden, zullen versleutelde berichten privé blijven en kan niemand anders ze lezen. WhatsApp niet, Facebook niet, niemand. We zullen jouw WhatsApp-nummer niet delen met anderen, ook niet op Facebook. We zullen jouw telefoonnummer ook niet verkopen, delen of geven aan adverteerders.

De toegenomen coördinatie met Facebook zal ons in staat stellen om dingen te doen zoals het bijhouden van statistieken van de frequentie waarmee mensen gebruikmaken van onze diensten en het bestrijden van spam in WhatsApp. Indien jij een Facebook-account hebt, zal het koppelen van jouw telefoonnummer met de systemen van Facebook hen in staat stellen om betere vriendsuggesties te doen en jou relevantere advertenties te tonen. Je zou bijvoorbeeld een advertentie kunnen zien van een bedrijf waar je al mee werkt in plaats van een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord. Voor meer informatie hierover en over de manier waarop wij het gebruik van onze data beheren, kun je dit artikel lezen.

Ons geloof in het belang van privé-communicatie is onveranderd en we blijven toegewijd aan het bieden van de snelste, gemakkelijkste en de meest betrouwbare ervaring in WhatsApp. Zoals altijd kijken wij uit naar jouw feedback en bedanken we jou voor het gebruiken van WhatsApp.

Al langer dan een jaar gebruiken mensen WhatsApp bellen om met vrienden en familie over de hele wereld te praten. Het is een geweldige manier om contact te onderhouden met anderen. Met name wanneer je mensen in het buitenland wilt spreken, maar ook wanneer enkel het versturen van een berichtje niet genoeg is.

Momenteel worden via WhatsApp meer dan 100 miljoen telefoongesprekken gevoerd per dag. Dat is meer dan 1.100 gesprekken per seconde! We voelen ons vereerd dat zoveel mensen deze functionaliteit nuttig vinden en we doen er in de komende maanden alles aan om het zelfs nog beter te maken.

Vandaag introduceren wij een desktop app zodat je een nieuwe manier hebt om altijd en overal met elkaar in contact te blijven. Net als WhatsApp web is onze desktop versie ook een verlenging van het account op je telefoon. De desktop app is een weerspiegeling van de gesprekken en berichten op je telefoon.

De nieuwe desktop versie is beschikbaar voor Windows 8+ en Mac OS 10.9+ en synchroniseert met WhatsApp op je telefoon. De app functioneert als een losstaand programma op je computer waardoor er ondersteuning is voor de standaard meldingen, betere sneltoetsen en meer.

Ga in je browser naar https://www.whatsapp.com/download om de app te downloaden. Open daarna de app en scan de QR-code in WhatsApp op je telefoon (ga hiervoor in de instellingen naar WhatsApp web).

Net zoals met WhatsApp web kan je met de nieuwe desktop app je vrienden en familie berichten sturen terwijl je telefoon in je broekzak zit. 

Het beveiligen van je data en communicatie is altijd een prioriteit geweest voor WhatsApp. Met trots kondigen we vandaag aan dat we een technologische ontwikkeling hebben doorgevoerd die ons de marktleider maakt in het beveiligen van jouw communicatie; volledige end-to-end encryptie. Wanneer jij en jouw contact beiden gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp zal er voor elke oproep en elk bericht, foto, video, bestand en gesproken bericht die je stuurt gebruikgemaakt worden van end-to-end encryptie. Dit gebeurt zowel in individuele chats als in groepschats.

Het idee is eenvoudig: Wanneer je een bericht verzendt kan alleen de ontvanger het bericht lezen en niemand anders. Cybercriminelen niet. Hackers niet. Overheden niet. Zelfs wij kunnen deze berichten niet lezen. End-to-end encryptie helpt bij het privé houden van je WhatsApp-communicatie, vergelijkbaar met het voeren van een face-to-face gesprek.

Als je meer wilt weten over hoe end-to-end encryptie werkt, kan je dat hier vinden. Het enige dat je echt moet weten is dat end-to-end encryptie ervoor zorgt dat een bericht alleen gelezen kan worden door de persoon waarvoor het bericht bestemd is. Om end-to-end encryptie te activeren hoef je niets te doen. Deze zal automatisch geactiveerd worden wanneer je gebruikmaakt van de laatste WhatsApp-versie.

We leven in een wereld waar nog nooit zoveel gegevens gedigitaliseerd zijn. Elke dag lees je verhalen over gevoelige informatie die onjuist wordt gebruikt of wordt gestolen. Als we niets doen zal in de komende jaren meer persoonlijke informatie en communicatie kwetsbaar zijn voor aanvallen. Gelukkig helpt end-to-end encryptie bij het tegengaan van deze kwetsbaarheid.

In dit digitale tijdperk is encryptie het belangrijkste instrument voor overheden, bedrijven en personen om de veiligheid en beveiliging te waarborgen. Recentelijk is er een uitgebreide discussie geweest over versleutelde diensten en het werk van de politie. Wij erkennen het belangrijke werk dat de politie doet om ons te beschermen, maar het afzwakken van encryptie verhoogd het risico dat informatie wordt misbruikt door cybercriminelen, hackers en schurkenstaten.

Ondanks dat WhatsApp één van de weinige communicatieplatformen is die gebruikmaakt van end-to-end encryptie geloven wij dat dit de toekomst is van persoonlijke communicatie.

Het verlangen om persoonlijke communicatie te beschermen is één van onze kernwaarden bij WhatsApp en voor mij ook persoonlijk. Ik ben opgegroeid in de USSR tijdens het communistische bewind. Eén van de redenen dat mijn familie naar Amerika verhuisde was omdat mensen niet openlijk konden communiceren.

Momenteel gebruiken meer dan één miljard mensen WhatsApp om met elkaar in contact te blijven. Vanaf nu kunnen zij allemaal openlijk en veilig met elkaar communiceren via WhatsApp.

Jan en Brian

Begin deze week bestond WhatsApp zeven jaar. Het waren zeven geweldige jaren. De komende maanden gaan we ons nog meer focussen op veiligheid en op meer manieren om in contact te blijven met de mensen waarom je geeft.

Verjaardagen bieden ook een kans om terug te kijken. Toen we in 2009 met WhatsApp begonnen, zagen mobiele telefoons er heel anders uit dan nu. De App Store van Apple was pas een paar maanden oud. Ongeveer 70% van de verkochte telefoons draaiden op besturingssystemen van BlackBerry en Nokia. De besturingssystemen van Google, Apple en Microsoft - tegenwoordig 99,5% van de markt - werden toen in minder dan 25% van de verkochte telefoons gebruikt.

Wanneer we vooruitkijken willen we ons gaan focussen op de telefoons die de meerderheid van de mensen gebruiken. Hierdoor zullen we eind 2016 stoppen met het ondersteunen van de volgende platformen:

 • BlackBerry OS en BlackBerry 10
 • Nokia S40
 • Nokia Symbian S60
 • Android 2.1 en Android 2.2
 • Windows Phone 7
 • iPhone 3GS/iOS 6

Ondanks dat deze telefoons een groot deel van onze geschiedenis uitmaken, hebben zij niet de benodigde capaciteit voor toekomstige WhatsApp-functies.

Dit was een lastige beslissing. Echter is het wel de juiste om in de toekomst gebruikers een betere manier te bieden om in contact te blijven met hun vrienden en familie. Als je één van de bovengenoemde telefoons gebruikt, raden we je aan om voor het einde van 2016 over te stappen op een nieuwe Android, iPhone of Windows Phone telefoon om gebruik te kunnen blijven maken van WhatsApp.

UPDATE: Je zult WhatsApp niet langer kunnen gebruiken op de volgende besturingssystemen:

 • Nokia Symbian S60 na 30 juni 2017
 • Blackberry OS en Blackberry 10 na 31 december 2017
 • Windows Phone 8.0 en ouder na 31 december 2017
 • Nokia S40 na 31 december 2018
 • Android versies 2.3.7 en ouder na 1 februari 2020

Let op: Omdat we niet langer ontwikkelen voor deze besturingssystemen zullen sommige functies stoppen met werken.