WhatsApp-blog

Het beveiligen van je data en communicatie is altijd een prioriteit geweest voor WhatsApp. Met trots kondigen we vandaag aan dat we een technologische ontwikkeling hebben doorgevoerd die ons de marktleider maakt in het beveiligen van jouw communicatie; volledige end-to-end encryptie. Wanneer jij en jouw contact beiden gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp zal er voor elke oproep en elk bericht, foto, video, bestand en gesproken bericht die je stuurt gebruikgemaakt worden van end-to-end encryptie. Dit gebeurt zowel in individuele chats als in groepschats.

Het idee is eenvoudig: Wanneer je een bericht verzendt kan alleen de ontvanger het bericht lezen en niemand anders. Cybercriminelen niet. Hackers niet. Overheden niet. Zelfs wij kunnen deze berichten niet lezen. End-to-end encryptie helpt bij het privé houden van je WhatsApp-communicatie, vergelijkbaar met het voeren van een face-to-face gesprek.

Als je meer wilt weten over hoe end-to-end encryptie werkt, kan je dat hier vinden. Het enige dat je echt moet weten is dat end-to-end encryptie ervoor zorgt dat een bericht alleen gelezen kan worden door de persoon waarvoor het bericht bestemd is. Om end-to-end encryptie te activeren hoef je niets te doen. Deze zal automatisch geactiveerd worden wanneer je gebruikmaakt van de laatste WhatsApp-versie.

We leven in een wereld waar nog nooit zoveel gegevens gedigitaliseerd zijn. Elke dag lees je verhalen over gevoelige informatie die onjuist wordt gebruikt of wordt gestolen. Als we niets doen zal in de komende jaren meer persoonlijke informatie en communicatie kwetsbaar zijn voor aanvallen. Gelukkig helpt end-to-end encryptie bij het tegengaan van deze kwetsbaarheid.

In dit digitale tijdperk is encryptie het belangrijkste instrument voor overheden, bedrijven en personen om de veiligheid en beveiliging te waarborgen. Recentelijk is er een uitgebreide discussie geweest over versleutelde diensten en het werk van de politie. Wij erkennen het belangrijke werk dat de politie doet om ons te beschermen, maar het afzwakken van encryptie verhoogd het risico dat informatie wordt misbruikt door cybercriminelen, hackers en schurkenstaten.

Ondanks dat WhatsApp één van de weinige communicatieplatformen is die gebruikmaakt van end-to-end encryptie geloven wij dat dit de toekomst is van persoonlijke communicatie.

Het verlangen om persoonlijke communicatie te beschermen is één van onze kernwaarden bij WhatsApp en voor mij ook persoonlijk. Ik ben opgegroeid in de USSR tijdens het communistische bewind. Eén van de redenen dat mijn familie naar Amerika verhuisde was omdat mensen niet openlijk konden communiceren.

Momenteel gebruiken meer dan één miljard mensen WhatsApp om met elkaar in contact te blijven. Vanaf nu kunnen zij allemaal openlijk en veilig met elkaar communiceren via WhatsApp.

Jan en Brian