Blog WhatsApp

Hanya lapan tahun dahulu, pada Februari 2009, apabila kami telah mula menulis garis kod pertama yang akhirnya akan menjadi WhatsApp. Idea asal di sebalik project tersebut adalah untuk membina satu aplikasi yang membenarkan rakan-rakan anda dan kenalan lain mengetahui apa yang anda buat. Ini berlaku beberapa bulan sebelum kami menambahkan ciri pemesejan. Versi pertama aplikasi kami nampak macam ini:

Walaupun selepas kami menambahkan ciri pemesejan dalam musim panas tahun 2009, kami telah membiarkan fungsi status asas "teks sahaja" dalam WhatsApp. Setiap tahun, apabila saya dan Brian merancang mengenai projek yang akan kami bekerja atas, kami sentiasa berbincang untuk meningkatkan dan mengubah ciri asal status "teks sahaja".

Kami teruja untuk mengumumkan bahawa, bertepatan dengan hari jadi ke-lapan WhatsApp pada 24 Februari, kami akan mencipta semula ciri status. Mulai hari ini, kami akan mengeluarkan kemas kini untuk status, yang membenarkan anda untuk berkongsi foto dan video dengan rakan-rakan dan kenalan anda pada WhatsApp dalam cara yang mudah dan selamat. Ya, kemas kini status anda juga mempunyai penyulitan hujung ke hujung.

Seperti lapan tahun yang lalu apabila kami telah memulakan WhatsApp, ciri status yang baru dan dipertingkat ini akan membenarkan anda untuk memberi khabar yang terkini kepada rakan-rakan anda yang menggunakan WhatsApp dalam cara yang seronok dan mudah. Daripada kami semua di WhatsApp, kami berharap agar anda menikmatinya!

Jan Koum