Blog WhatsApp

Sejak kami mengumumkan perkongsian kami dengan Facebook, kami amat terharu dengan betapa banyak cerita kami mendapat perhatian. Sebagai satu syarikat, kami teruja untuk terus menumpukan perhatian untuk menawarkan peluang kepada sebanyak orang semungkin untuk kekal berhubungan dengan rakan-rakan dan orang disayangi, tanpa mengira siapa mereka atau di mana mereka tinggal.

Malangya, terdapat banyak maklumat yang cuai dan tidak tepat beredar mengenai apakah perkongsian masa depan kami bermakna untuk data dan privasi para pengguna WhatsApp.

Saya ingin menjelaskan perselisihan faham.

Di atas segalanya, saya ingin memastikan bahawa anda memahami betapa saya menghargai prinsip komunikasi peribadi. Untuk saya, ini sangat peribadi. Saya telah dilahirkan di Ukraine, dan telah membesar di USSR pada tahun 1980an. Salah satu kenangan yang terkuat dari masa itu ialah satu frasa yang sering saya mendengar apabila ibu saya bercakap dalam telefon: "Ini bukan perbualan telefon; saya akan beritahu kamu secara peribadi." Hakikat bahawa kami tidak dapat bercakap dengan bebas tanpa berasa takut bahawa komunikasi kami mungkin diawasi oleh KGB adalah salah satu alasan mengapa kami berpindah ke Amerika Syarikat ketika saya masih remaja.

Rasa hormat untuk privasi anda dibina ke dalam DNA kami, dan kami membina WhatsApp dengan tujuan untuk mengetahui sesedikit semungkin mengenai anda: Anda tidak perlu memberi nama anda dan kami tidak akan meminta untuk alamat e-mel anda. Kami tidak tahu hari jadi anda. Kami tidak tahu alamat rumah anda. Kami tidak tahu di mana anda bekerja. Kami tidak tahu kegemaran anda, apa yang anda cari pada Internet ataupun mengutip lokasi GPS anda. Tidak ada sebarang data seperti itu yang pernah dikutip dan disimpan oleh Whatsapp, dan kami tidak mempunyai sebarang pelan untuk mengubahnya.

Jika perkongsian dengan Facebook bermakna kami perlu mengubah nilai kami, kami langsung tidak akan melakukannya. Sebaliknya, kami sedang membuat perkongsian yang akan membenarkan kami untuk terus beroperasi secara bebas dan autonomi. Nilai-nilai asas dan kepercayaan kami tidak akan berubah. Prinsip kami tidak akan berubah. Semua perkara yang telah menjadikan WhatsApp sebagai pemimpin dalam pemesejan peribadi akan tetap berada. Spekulasi yang bertentangan bukan sahaja tidak berasas, ia juga tidak bertanggung jawab. Ia mempunyai kesan untuk menakutkan orang untuk berfikir kami tiba-tiba sedang mengutip semua jenis data baru. Ini memang tidak benar, and ia adalah penting untuk kami bahawa anda mengetahuinya.

Jangan buat kesilapan: perkongsian masa depan kami dengan Facebook tidak akan menjejaskan visi yang telah membawa kami ke detik ini. Tumpuan kami kekal terhadap menunaikan janji WhatsApp, supaya orang di seluruh dunia mempunyai kebebasan untuk bercakap apa yang di minda mereka tanpa berasa takut.